Istoria aranjamentelor florare
Arta aranjamentelor florare are o vechime îndelungată, primele dovezi apar încă de pe vremea civilizației egiptene , mărturie fiind picturile de la acea vreme . Aranjamentul florar de astăzi este rezultatul a doua stiluri si anume cel oriental care avea la baza mai puține flori dar forma era deosebita si stilul european care abunda in flori . Pornind într-o scurta incursiune in antichitate trecem in revista tehnicile folosite in aranjamentele florare sau a coroanelor. Altfel egiptenii foloseau florile ca decoruri pentru diverse ceremonii sau pentru decorarea locuințelor. In ceea ce privește forma aranjamentelor aceasta era simplista chiar repetativa bazata pe culorile principale. Principalele flori utilizate erau crinul de apa, trandafirul, gladiola, iasomia, narcisa, ramurile de măslini, palmier sau oleandru. La greci florile avea mai multe întrebuințări , de multe ori florile erau împrăștiate pe jos in timpul ceremoniilor sau confecționarea de coroane funerare sau ghirlande. Coroana avea o simbolistica deosebita , ea simboliza atât supunerea cat si dăruirea cu care erau premiați soldații, sportivii, liderii politici si poieții. Florile erau folosite pentru a împodobi locuințele sau mormintele. In ceea ce ii privește pe romani aceștia au preluat mare parte a tradiția greceasca dar punând mare accent pe florile parfumate si frumos colorate. Intre anii 1400-1600 de confecționarea acestora se ocupau profesioniștii, coroanele erau ample , mult mai mari decât suportul pe care erau montate si viu colorate. Crinul si trandafirul erau des utilizat. In perioada următoare s-a dezvoltat stilul baroc care a dat o mai mare putere de exprimare a artei, coroanele încep sa fie utilizate si in viată de zi cu zi nu doar la ceremoniile religioase.
Trandafirul este alătur de lalele, crini, anemone, dalii și alte flori de grădină cele mai utilizate flori in confecționarea de aranjamente florare sau coroane funerare. In era victoriană aranjamentul floral este recunoscut ca artă și începe să fie studiat.
La jumătatea secolului XX aranjamentul floral prinde un nou contul bazat pe ideea de libertate și de mișcare astfel florile și plantele tropicale ajung la modă în anii ’90 iar in perioada anilor 2000 aranjamentele au la baza un singur tip de floare, așa-numitele mono buchete.
Coroanele funerare din flori artificiale sau naturale sunt cele mai simbolice aranjamente florale pentru a transmite cele mai sincere omagii familiei indurerate. Coroanele funerare au diferite forme si stiluri in functie de suportul utilizat: suport cruce, inima, lacrima, cu flori intr-o singura culoare, doua sau mai multe culori.