Imbalsamarea decedatilor
Imbalsamarea decedatilor
- Istoria procedurii de îmbălsămare
- Când se efectuează
- Procedura de îmbălsămare
- Legislație
- Contact Eva Funerare
- Istoria procedurii de îmbălsămare
Imbalsamarea este o procedura întâlnita pentru prima data in Egiptul Antic însă exista mențiuni că acest obicei era utilizat si de către strămoșii popoarele din America de Sud.
Procedura egipteana presupunea mai multe etape: in prima etapa corpul era spălat si purificat dpdv religios, in a doua etapa erau îndepărtate organele interne apoi uscate si introduce in 4 vase . După acest pas corpul era așezat pe o masa unde era acoperit in totalitate cu natron ( o sare care se găsea din abundenta pe malurile Nilului si care este compusa din sare, bicarbonat de sodiu, carbonat de sodiu si sulfat de sodiu).
Acest pas dura cca. 40 de zile ulterior corpul era curățat de natron si uns in totalitate cu uleiuri speciale ( (mir, vin de palmier, ulei de cafor). După acest pas corpul era înfășurat in materiale textile foarte lungi care erau lipite intre ele cu ajutorul unor rășini.
- Când se efectuează
Îmbălsămară este un procedeu care se efectuează numai după ce un medic legist constata decesul persoanei. Este interzis ca procedura de îmbălsămare sa se efectueze anterior constatării decesului. Acest proces are ca rol de încetinire a procesului bacteriologic natural pe o perioada scurta de timp. In funcție de procesul aplicat si de perioada la care se face intervenția de la ora decesului putrefacția corpului poate fi întârziata suficient timp cat înmormântarea persoanei dragi sa se efectueze in condiții optime.
- Procedura de îmbălsămare
Procedura de îmbălsămare se efectuează numai de către personalul autorizat in acest sens si in spatii amenajate. Operațiunea consta in injectate în cadavru pe cale vasculară sau pe alte căi, în cazul în care sistemul vascular nu este integru, diferite substanțe chimice cu scopul de a opri acțiunea bacteriilor și procesul de destrucție natural, precum și de a fixa țesuturile astfel încât să se realizeze conservarea temporară sau definitivă a corpului.
Produsele folosite la conservarea cadavrului, precum cele folosite la îmbălsămare/tanatopraxie trebuie să facă parte din categoria produselor biocide și să fie avizate/autorizate conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 617/2014, cu modificările și completările ulterioare.
Este obligatorie aplicarea unei brățări în jurul încheieturii mâinii drepte sau stângi a decedatului pe care sunt imprimate datele de identificare ale firmei care a acordat serviciile funerare, îngrijirile mortuare și serviciile de tanatopraxie. Brățara nu se confecționează din materiale biodegradabile.
- Legislație
- Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare
- Legii 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane și prelevarea organelor și țesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, republicată.
- Regulamentului (UE) 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide, cu modificările și completările ulterioare;
- Normele tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare
- Norme privind cimitirele, înhumarea, exhumarea/deshumarea și reînhumarea |
Eva funerare va pune la dispozitie personal autorizat pentru imbalsamare.
Contact 0765.059.580